Innlegg

Viser innlegg fra desember, 2010

Spätzle – hjemmelaget pasta uten pastamaskin

Bilde
Spätzle er en spesialitet fra Sørtyskland. Det er en type pasta som du enkelt lager selv – uten pastamaskin. Her er min måte å lage spätzle på: Spätzle - grunnoppskrift Til 1 person trenger du: 1 egg ½ eggeskall med vann (tilsett evtl. mer vann etter hvert) 75-100 g mel (jeg brukte omtrent 300 g på 4 egg og tilsatte litt mer vann) Redskap: Håndmikser 1 stor gryte med vann + 1-2 ts salt 1 brett med hank (helst av tre) Stor kjøkkenkniv Hullsleiv Dørslag Tips: fukt redskapene med vann både før og under bruk. Ellers setter deigen seg fast. Skyll redskapene med vann med en gang etter bruk. Spätzledeigen: Deigen skal være nokså fast, og må ikke være for flytende. Rør sammen ingrediensene til det kommer bobler i deigen. Legg en del av deigen på brettet. Legg så brettet på kanten av gryten. Bruk baksiden av den store kniven til å skrape deigen ned i vannet med (se bildene). Spätzlene synker ned og flyter så opp igjen. Ta dem ut med hullsleiv når de fly

Bechamel-poteter – Poteter i hvit saus

Bilde
God og enkel hverdagsmat som ungene elsker! Du trenger (4 porsjoner): Til den hvite sausen: Melange Mel (lyst hvetemel) Melk og vann (til sammen omtrent 1 l) 1 ts buljongpulver (grønnsaksbuljong) Salt evtl. pepper og muskat etter smak Persille eller gressløk (ferskt, frossent eller tørket) Poteter (kokt minst en dag før): regn 3 stk pr person, eller en godt fylt dyp tallerk Kjøttpølser (2-3) Lag sausen: Smelt en klatt melange i gryten, tilsett mel mens du rører godt. Tilsett melk til blandingen jevnes ut og blir glatt. Fyll på med vann. Kok opp, rør hele tiden. NB: Når du heller vannet oppi sausen, virker den nokså tyntflytende med det samme. Men når du koker sausen opp igjen, blir den mer tyktflytende. Prøv deg fram! Tilsett 1 ts buljong og la sausen småkoke på lav styrke (i noen minutter eller mer). Smak til med mer salt, evtl. pepper og muskatnøtt. Lag til poteter og pølser: Mens sausen koker, skreller du potetene og skjærer dem i skiver. Ha dem opp i sausen etter hv

Hvitløksgratinerte poteter + tsatsiki

Bilde
Denne oppskriften har jeg tidligere publisert i hovedbloggen min Lysstreif . I dag skal vi lage denne gode maten igjen - og da passer det ekstra godt å legge ut oppskriften i min lille kokebok :) Du trenger ikke å måle og veie nøyaktig - prøv deg fram etter din egen smak :) Hvitløksgratinerte poteter med tilbehør 3-4 personer Til potetformen trenger du: Poteter (så mye som passer i din gratengform) Hvitløk (2 fedd) 1 god ts salt 1 ts oregano Sort pepper etter smak Olivenolje Sitronsaft Annet tilbehør: Svinekjøtt (600 g), enten strimlet eller i større biter. Marinade til kjøttet (se i teksten nedenfor) Salat (diverse) Fetaost hvis du liker det Skrell potetene og skjær dem i båter. Legg dem i en oljet gratengform. Lag marinaden: Hakk hvitløken, ha den i en kopp. Ha i salt, oregano og pepper. Hell litt olivenolje og sitronsaft oppi koppen (tilsammen ca 1/4 av koppen, kanskje litt mindre) og fyll opp med vann (ikke helt fullt, prøv deg fram). Rør om og hell blandi

Restegrateng

Bilde
Det er alltid kjekt med restegrateng - ta det du har! Jeg brukte restene etter julesteken, poteter, grønnsaker og saus. Alt ble skåret i biter (potetene i skiver) og blandet sammen i en gratengform. 3 poteter ble reservert til det øverste laget. Litt strøkavring på toppen - og inn i ovnen! Stekes i omtrent 30 minutter, i varmluftovn ved 200 grader. Tips: Strøkavring er en fin måte å bruke rester av brød eller rundstykker på. Skjær restene i passe store biter og la dem lufttørke i en kurv i skapet (eller en stoffpose). Males på mandelkvern.

Potetpannekaker

Bilde
Her kan du bruke poteter du har til overs. Det blir luftige pannekaker som kan spises som hovedrett eller dessert. Du trenger (4 porsjoner): 3 egg 3-4 poteter (kokt dagen før) ½ eple (kan sløyfes) 5 dl melk En klype salt Litt mel (omtrent 6-7 toppede spiseskjeer) Fett til steking Serveres med : Fruktcocktail og sukker. Skill eggeplommene fra eggehvitene. Plommene has oppi en bolle, eggehvitene piskes stiv i en annen bolle. Sett eggehvitene til side. Rasp poteter, ha dem oppi bollen sammen med eggeplommene, rør sammen. Gjør det samme med eplet (skrelles på forhånd). Det blir en deigaktig masse. Tilsett melken og rør til alt blander seg godt. Ha i en klype salt. Bland i litt mel til røren får ønsket konsistens (litt tyktflytende). Vend inn de stivpiskede eggehvitene til slutt, bruk en slikkepott eller en skje. Potetpannekakene stekes i stekpannen til de er gylne. Server med sukker (eller sløyf sukkeret) og fruktcocktail. Alternativ: Bruk hele egget uten å dele det på fo

Tomatris med svinekjøtt

Bilde
Denne retten er hurtig å lage, den er ferdig i løpet av en halvtime. Du trenger (4 porsjoner): 600 g strimlet svinekjøtt 2 fedd hvitløk (hakket) 1 ts oregano 1 ts salt Pepper (mengde etter smak) Vann (mengde etter behov, se forklaring nedenfor) Olivenolje 5 ts tomatpuré (tilsvarer en halv boks, omtrent 70 g puré). Tomatpureen kan erstattes av hakkede tomater. Ris (hurtigris, 10 minutter koketid) Tilbehør: Salat Fetaost Tsatsiki Stek kjøttet i noen minutter i litt olivenolje (i en gryte) til fargen på kjøttet forandrer seg. Tilsett hvitløk, oregano, salt og pepper og stek litt til. Ha i risen. Hell vannet over slik at det dekker risen og kjøttet (se bildet nedenfor). Tilsett tomatpureen. Fyll evtl. på mer vann etter hvert om det trengs.  La maten småkoke i omtrent 20 minutter på lav temperatur til risen er myk. Smak evtl. til med mer salt og pepper. Server med salat, fetaost og tsatsiki. 

Paprikakylling

Bilde
Dette koste vi oss med i dag :) Paprikakylling er en gjenganger hos oss, alle i familien liker den. Du trenger: Wokpanne (teflon) 4 kyllingfileter 2 dl mel 2 ss paprikapulver ½-1 ts cayennepepper (avhengig av hvor sterkt du vil ha det) 1 ts salt Nymalt svart pepper ½ løk 1 kyllingbuljongterning + 7 dl varmt vann Evtl. litt melk Jasminris Raps- eller solsikkeolje til steking Bland mel, paprikapulver, cayennepepper, salt og svart pepper i en skål. Skjær kyllingfiletene i passende biter og vend dem i melet. (Det enkleste er å blande dem med melet i skålen og senere legge dem i pannen bit for bit.) Løken stekes i stekepannen i litt olje til den er myk. Legg den på en tallerk. Stek kyllingbitene i flere omganger (alt får ikke plass på en gang), pass på at melet ikke svir seg. Kjøttet skal være stekt på utsiden. Ha løken opp i woken igjen, tilsett resten av melblandingen. Ha i buljongen, rør mens du koker opp maten. La koke på lav temperatur (med lokk) i ca 30 minutter. Rør r