Blomkål


Dette er ikke noe gourmet-innlegg, tvert imot en veldig grunnleggende beskrivelse om hvordan man koker blomkål. Det var min yngste datter som lurte på hvordan jeg laget den gode sausen.

Det er fryktelig enkelt:

Vask blomkålen. Skjær bort de grønne bladene. Om du vil, kan du skjære dem i biter og koke dem sammen med blomkålen. Jeg skjærer også bort litt av stilken. Alternativt kan du skjære et kryss i den, slik at den blir gjennomkokt.

Kok opp litt vann i en kjele. Du trenger ikke mye, blomkålen skal dampes. Putt blomkålen oppi (og evt bladene) og la koke på lav/middels styrke (med lokk) til den er myk - ca 15-20 minutter, sjekk ved å stikke en kjøkkenkniv inn i kålen. Jeg salter som regel sausen, ikke blomkålen.

Hell over kokevannet i en annen gryte, hold blomkålen varm. Lag en blanding av maisenna (= maismel) og vann (evt melk) i en beholder og bland godt sammen. Mengden maisenna er avhengig av hvor mye vann du har, prøv deg fram. Rør denne blandingen inn i kokevannet fra blomkålen, kok opp og ta av platen. Det må ikke stå og koke videre, for da blir sausen flytende igjen!

Krydre med salt, muskatnøtt og litt pepper.


Jeg serverer blomkål med kokte poteter og speilegg som jeg lager slik:

Ha litt fett i en panne, tilsett eggene og begynn med sterk varme, skru ned når det er varmt. Salt eggene på oversiden og sett etter hvert på lokket til eggene er ferdig "kokte".

Det er kjempemorsomt når eggene blåser seg opp slik som på bildet nedenfor! Så sprekker de som ballonger...

Kommentarer

Nostalgia sa…
spennede tilbehør til blomkålen :-) Det hørtes godt ut !

Ønsker deg en fiiin torsdag !
klem, Nostalgia
Oioioi - så moro - og dette tåler jeg!!
Dette skal definitivt prøves!!
Også så moro med eksplosiver i middagen a gitt :))
Takk for oppskrift og finfin beskrivelse!!
Ønsker deg en nydelig dag min venn - og smakelig måltid :))
Klem LOKKI:)

Populære innlegg fra denne bloggen

Stekt kyllingkjøttdeig med ris og karrisaus

Eplekake til liten langpanne

Spätzle – hjemmelaget pasta uten pastamaskin