mandag 17. januar 2011

Sylkes lapskaus


Du trenger (3-4 porsjoner):
  • 1-2 koteletter (rester)
  • 2 kjøttpølser
  • 1 lapskausblanding (fra frysedisken)
  • 1 fedd hvitløk
  • Krydder: Oregano, iransk krydderblanding (kan erstattes av løpstikke og diverse andre krydder), Piri Piri (= cayennepepper), 1 laurbærblad, salt og pepper.
  • Rester av poteter (3 stk) og grønnsaker
  • Olivenolje til steking
  • 1 l varmt vann
Begynn med å varme 1 l vann i en egen gryte.
Skjær kotelettene i biter (ta bort fettet) og brun dem i litt olivenolje i en annen gryte (rør om av og til). Jeg tar også med rester av bein.

Skjær opp hvitløksfeddet i bitte små terninger og tilsett. Hvitløken må bare stekes litt, ellers svir den seg.
Tilsett den frosne lapskausblandingen og rør om, slik at hvitløken ikke ligger nederst.


Ha i krydderet: oregano, litt av den iranske krydderblandingen (jeg vet dessverre ikke hva den inneholder – det er diverse tørkede krydder. Bruk for eksempel løpstikke og andre tørkede urter) og rør om. Stekes til blandingen endrer farge og ikke er frossen lenger (rør om av og til).  I mellomtiden skjæres poteter og grønnsaker (rester) opp i biter og tilsettes etter hvert.

Ha i omtrent 1 teskje salt, pepper etter smak samt laurbærbladet. Tilsett vannet du har varmet opp, det kan være varmt eller kokende. Kok opp alt sammen og ta bort skummet som danner seg på toppen.

La koke videre på lav varme i 10-15 minutter.
Skjær pølsene i biter og tilsett. Trekkes eller småkokes på lav varme i omtrent 10 minutter.
Smak til med litt Piri Piri og mer salt og pepper om det trengs. Server med flatbrød.

NB: Det gjør ingenting om maten koker lenger enn oppgitt. Det gir bare mer smak, men grønnsakene blir også mykere.

1 kommentar:

  1. DEN så god ut!!
    Jeg elsker slike "alt oppi gryta", lettvint det vet du - også rester man kan ha i - sveisent Sylke!
    Tusen takk for at du deler - noteres ned :))
    Takk for oppskriften min venn :))
    Varm klem fra Lokki

    SvarSlett