torsdag 30. desember 2010

Bechamel-poteter – Poteter i hvit saus


God og enkel hverdagsmat som ungene elsker!

Du trenger (4 porsjoner):

Til den hvite sausen:
  • Melange
  • Mel (lyst hvetemel)
  • Melk og vann (til sammen omtrent 1 l)
  • 1 ts buljongpulver (grønnsaksbuljong)
  • Salt
  • evtl. pepper og muskat etter smak
  • Persille eller gressløk (ferskt, frossent eller tørket)

  • Poteter (kokt minst en dag før): regn 3 stk pr person, eller en godt fylt dyp tallerk
  • Kjøttpølser (2-3)

Lag sausen:
Smelt en klatt melange i gryten, tilsett mel mens du rører godt. Tilsett melk til blandingen jevnes ut og blir glatt. Fyll på med vann. Kok opp, rør hele tiden. NB: Når du heller vannet oppi sausen, virker den nokså tyntflytende med det samme. Men når du koker sausen opp igjen, blir den mer tyktflytende. Prøv deg fram!
Tilsett 1 ts buljong og la sausen småkoke på lav styrke (i noen minutter eller mer). Smak til med mer salt, evtl. pepper og muskatnøtt.


Lag til poteter og pølser:
Mens sausen koker, skreller du potetene og skjærer dem i skiver. Ha dem opp i sausen etter hvert.


Ta av skinnet på kjøttpølsene, skjær pølsene i terninger og ha opp i sausen. La småkoke (eller trekke) i omtrent 10 minutter til.
Strø persille eller gressløk over. Bruker du tørket krydder, lar du det trekke litt i sausen, det gir mer smak.


Tips:
Vil du lage en fettfattig saus, kan du ta mindre melange (eller kutte den helt ut, men da får du en annen smak). Rør da inn maisstivelse helt til slutt (blandes med litt vann på forhånd og helles i sausen, rør godt). Må bare så vidt kokes opp! Koker det lengre, blir sausen nemlig flytende igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar